söndag 27 juli 2008

Roadtrip till Uddevalla 2008.

En gång om året, sista helgen i Juli åker jag alltid till min gamla hemstad Uddevalla och hälsar på morsan. Vid denna helg brukar det även vara festival i Uddevalla, Fjordfestivalen. Förr så brukade jag supa i flera dygn när detta inträffade. Sådant orkar jag inte med längre. Men en liten fredagsfylla ska det bli i alla fall. Det har jag bestämt.
Ok, nu är klockan åtta på fredagsmorgonen och vi lämnar min nuvarande hemstad. Brum! Brum!


Första stoppet blir Säffle. Ingen stad som jag skulle vilja flytta till.
Nu har vi kört över gränsen till Dalsland och jag behöver jag en rökpaus. Åmål, Dalslands enda stad. Fint litet centrum.


Nu har vi kommit fram till Dalslandsmetropolen Mellerud. En liten kommun men med ett av Sveriges vackraste och trevligaste centrum och torg. Titta!
Vid torget i Mellerud driver även min gamle polare Rex sin nyöppnade affär. Rex är snubben i vit T-tröja. Se så stolt han ser ut framför sin affär. Honom har jag skrivit om tidigare: http://gammalhardrockare.blogspot.com/2008/06/rex-och-hans-lilla-affr.html

Strax söder om Mellerud breder den stora Dalslandsslätten ut sig. En del av Sverige där gamla inskränkta småbönder med stor framgång har avlat fram flest Elvisfantaster och bonnraggare i hela riket. Här ska man tänka sig för flera gånger innan man bestämmer sig för att gå ut och roa sig i någon bygdegård.
Men visst är det vackert? Jag blev så gripen så det var nästan så att jag fick gå till bilen och snyta mig.

Nästa stopp blir i Brålanda. Ett litet samhälle mitt ute på den dalsländska bondslätten. Här bor kanske två-tretusen själar.
Vad lever de av? Vad får dem att bo kvar? Sådana här små samhällen fascinerar mig något enormt och jag hoppas verkligen att de får finnas kvar i framtiden.
Nu har vi kommet fram till Bohusläns huvudstad, nämligen Uddevalla. Här ser vi bostadsområdet Skogslyckan och dess centrum. Här bodde jag i en pytteliten etta innan jag flyttade från stan. Det var helt ok. Under sommarnätterna kunde man krypa upp på taket, titta på stjärnorna och drömma sig bort.


Vid detta bostadsområdet har jag också bott.
Hemma hos morsan.


Klockan är ett på dagen och morsan ska gå till jobbet. Äntligen!
Jag hade planerat att drick en trettiosjua på balkongen och ta den andra med mig ut på stan på kvällen, "to go" som ungdomarna säger.
Det sprack. Klockan sju så hade jag vrängt i mig båda.

Ute på stan var det många glada och berusade människor. De verkade ha kul. Jag tittade på dem en stund, jag undrade hur de gjorde? Sedan gick jag hem till morsans lägenhet igen.


Kvällen avslutades som vanligt med hysteriskt fylleätande. Ett vackert och måleriskt avslut på en lugn och stillsam fredagskväll.Eftersom det blev en tidig fredagskväll för mig så vaknade jag naturligtvis tidigt på lördagsmorgonen. Det var fortfarande strålande väder, hett som i en bakugn och jag bestämde mig för att gå ut på stan och ta lite foton innan det blev en massa dumt folk på gatorna.

Torget.
Under sextio- och sjuttiotalet gick det bra för Uddevalla. Stan blomstrade och man funderade faktiskt på fullaste allvar att ta upp kampen mot Göteborg. Man planerade för flera skyskrapor i centrum, började riva, sanera och förbereda för de nya höghusen. Sedan blev det kris, allt kom av sig. Det blev en liten skyskrapa och sedan var pengarna slut.
Morsans lägenhet.

Klockan ett hade förhoppningsvis alkoholen lämnat kroppen. Dags för en liten biltur runt Uddevalla!
Gustavsbergsvägen. Den trampade jag många gånger i min ungdom på väg ut till jobbet.Lördagskvällen ägnade jag mig åt min favoritsysselsättning, äta vid TV:n så där finns det inte så mycket att orda om. Det blev en tidig kväll, skulle upp tidigt dagen därpå.
Söndagsmorgon. Hemma igen!
1 kommentar:

Karsten sa...

Trivsamt!

Gissar att du tagit en och annan slurk brännvin här i dina dar, GeHå:

http://rostsverige.blogs.se/2008/08/20/uddevalla-folkets-park-4614622

/Rostsverige